Ny allmenngjort lønnssats for turbuss

buss6

154,57 kroner er minstelønnssatsen som nå gjelder for turbuss-sjåfører fra 1. juni. – Det er viktig at bussjåfører melder ifra til oss eller Arbeidstilsynet hvis de vet om sjåfører som ikke får betalt det de skal når de kjører turbuss i Norge, sier forbundsleder Jim Klungnes.  

Forbundsleder Jim Klungnes sier det er viktig at kontroll av minstelønn på turbuss blir gjennomført.

Forbundsleder Jim Klungnes sier det er viktig at kontroll av minstelønn på turbuss blir gjennomført.

Klungnes er fornøyd med en fortsatt allmenngjøring. – Uten allmenngjøringen vil det vært lov å lønne så lavt man vil. Nå må vi følge opp med flere kontroller for å sørge for at ordningen fungerer, forteller Klungnes.

Sjåførene skal også ha en ordning for kost og losji når de kjører i Norge.

– Det holder ikke å sove i bussen, dette er ikke tilfredsstillende som losji. Som et utgangspunkt skal arbeidsgiver dekke kost og losji, men det kan avtales forskjellige ordninger som utgiftsdekning eller annen kompensasjon, sier forbundslederen.

Ny lønnsundersøkelse på turbuss

YTF vil gjennomføre en storstilt lønnsundersøkelse for turbussjåfører, i tillegg til telling av buss med norske og utenlandske skilter på turiststeder. Da YTF gjennomførte en tilsvarende undersøkelse før allmenngjøringen i 2015 fikk vi god hjelp av tillitsvalgte rundt i Norges land.

– Hvis du vet om steder det ofte samles turbussjåfører er det fint om du sender informasjon om dette til info@ytf.no, slik at vi får en god oversikt over steder vi bør besøke, avslutter Klungnes.