1.200 bussjåfører i første streikeuttak

Dersom YS og LO ikke blir enige med arbeidsgiverne natt til søndag har YS meldt plassoppsigelse for omlag 1.200 bussjåfører i Oslo og omegn, Stavanger og Sandnes. Dette vil lamme busstrafikken i byene samt innfartsårer.


query_builder Publisert: 03 April, 2018
edit Forfatter: Tormund Hansen Skinnarmo

Hvem skal streike?
Bussjåfører i Unibuss, Nobina og Norgesbuss er omfattet av plassoppsigelsen. I tillegg er det medlemmer i andre forbund som tas ut i streik.

Her kan du laste ned oversikten over virksomheter og avdelinger som omfattes

Oppdatert: Streikeuttaket for Nettbuss er nå klart. Bussjåførene i Nettbuss avdeling Bærum, avdeling Drammen og avdeling Sandnes er tatt ut.

Vil flere komme ut i streik?
Det bestemmes av YS og LO hvem som tas ut i en eventuell streik. I første steikeuttak er det snakk om bussjåfører i Oslo/Akershus og Stavanger-området. Ved en opptrapping av streiken, vil flere av YTF sine medlemmer kunne omfattes av streik.

Når starter en eventuell streik?
Meklingsfristen er satt til midnatt 7. april. Men hvis riksmekleren og partene finner grunn til det, kan meklingen vare utover meklingsfristen. Det vil si at ingen vil starte å streike før tidligst søndag.

Hvordan vet den enkelte når man skal legge ned arbeidet og starte å streike?
Gå på jobb som normalt frem til du får beskjed om noe annet. Medlemmer som er tatt ut i streik vil få informasjon på SMS fra YTF når streiken er et faktum. Ta ellers kontakt med din lokale tillitsvalgte.

Sørg for at kontaktinformasjonen din er korrekt her

Hva er streikebidraget ved streik?
NB! OPPDATERT BELØP! YTF har besluttet at streikebidraget skal være 640 kroner per dag, 6 dager i uken. Beløpet er skattefritt.
Nyinnmeldte medlemmer er satt på vent til etter streiken. Det betyr at personer som melder seg inn fra nå av ikke vil motta streikebidrag dersom vi havner i streik.

Vil tilkallingsvikarer/timesjåfører få streikebidrag?
Alle får streikebidrag ut fra hvor mye man jobber, dette gjelder også tilkallingssjåfører.  For de som i praksis jobber 100% stilling ytes fullt streikebidrag. Hvis man jobber variert vil man få streikebidrag i henhold til den stillingsbrøk den ansatte i praksis har (basert på det den enkelte bruker å jobbe).

Hva skal man gjøre når man er i streik?
Hvis du ikke får beskjed om annet skal du møte på jobb som vanlig. Legg opp til at du skal være på jobb når du har dine skift. Du vil får beskjed fra tillitsvalgt om dine streikevakter mv.
Det er arbeidsgiver vi ønsker å ramme med streiken, selv om mange andre vil bli rammet. Derfor er svært viktig å gi informasjon til publikum om hvorfor vi er i streik.

Hva kan man ikke gjøre når man er i streik?
Å være i streik er å legge ned arbeidet. Det betyr også at man vil bli pålagt å stå streikevakt mv. Dette er ikke ferie og man kan derfor ikke reise på hytta el.l. Streikende vil måtte kunne møte på jobb igjen på kort varsel, dvs. i det øyeblikk streiken er over.

Kan man velge å ikke streike?
Nei, det er ikke mulig for medlemmer som er tatt ut i streik å reservere seg mot streiken på noen måte.
Medlemmer kan heller ikke melde seg ut av forbundet dersom de er omfattet av plassoppsigelse eller tatt ut i streik.

 

Flere spørsmål om forhandlingene?
Her kan du lese om hvordan oppgjøret foregår

Her kan du lese om hvorfor det ble brudd i forhandlingene