FOTO: Jonas Ruud

FOTO: Jonas Ruud

Åpner for trafikkopplæring og oppkjøring i tunge kjøretøy

Helsemyndighetene har endret kravet til fysisk avstand til minst én meter. Det betyr at opplæring og oppkjøring i de tyngste klassene kan starte igjen.
query_builder PUBLISERT: May 5th, 2020
edit FORFATTER: Tormund Hansen Skinnarmo

Det skriver Statens vegvesen på sine nettsider.

– Nå har trafikkskolene fått klarsignal til å gjenoppta føreropplæringen i kjøretøy der man kan opprettholde en avstand på minst én meter, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Henning Harsem. Derfor vil Statens vegvesen åpne for bestilling av oppkjøring for de tyngste klassene.

Åpner for bestilling torsdag
– Fra trafikkskolene kommer i gang, vil det ta noe tid før de første kandidatene er klare for oppkjøring, sier Harsem.

Kandidater som ønsker oppkjøring, må ta kontakt med sin trafikkskole, og det er kun trafikkskolene som kan bestille oppkjøring. Oppkjøringstimene vil bli tilgjengelige i Statens vegvesens bestillingsløsning fra torsdag 7. mai. Antall tilgjengelige timer vil variere mellom de ulike trafikkstasjonene.

info Visste du at...

...YTF gir opp til 10.500 kr i støtte til fagopplæring?

Les mer om støtte til fagbrev, briller og fysioterapi eller meld deg inn her

Ikke personbil ennå
Så lenge helsemyndighetenes avstandskrav er minst én meter, er det ikke aktuelt å starte trafikkopplæring eller oppkjøring i personbil nå.

– Vi har stor forståelse for at dette er en krevende situasjon for trafikkskolene og for dem som gjerne skulle tatt førerkort klasse B, sier Harsem.

Det er helsemyndighetene som avgjør når trafikkskolene kan starte opp igjen trafikkopplæringen for førerkort klasse B.

Mye å ta igjen
– Vi har siden koronautbruddet i mars kansellert om lag 15 000 oppkjøringer, og vi vet ikke når vi kan komme i gang igjen med oppkjøringer i klasse B. I mellomtiden oppfordrer vi alle som skal ta førerkort til å bruke tiden til øvingskjøring, sier Harsem.

Føreropplæring og YSK starter opp

Regjeringen har gitt klarsignal for gjenåpning av trafikkskolene. Wright trafikkskole melder om at Yrkessjåførkompetanse (YSK) skal gå så å si som normalt fra og med mandag.

Ruter styrker førersikkerheten

Ruter går foran i Norge og innfører skjerpede krav til kollisjonssikkerhet i anbudsdokumentene for Oslo syd. Ruter er på mange måter bjelleku og setter standard for andre anbudskrav. «En viktig seier i vår kamp for trygge arbeidsplasser», sier YTF-leder Jim Klungnes.

Yrkestrafikkforbundet støtter påbud om setebelte - men vil ikke straffe sjåførene

Samferdselsdepartementet skal nå avgjøre hvorvidt det blir påbudt med setebelte på klasse 1-busser. Yrkestrafikktrafikkforbundet er i utgangspunktet positive, men vil ikke at sjåførene skal kunne bli straffet hvis passasjerene dropper setebeltet.

Førerkortbeslag – hva gjør du?

Førerkortbeslag er inngripende fordi YTFs medlemmer vanligvis er helt avhengige av førerkort for å kunne utføre sitt arbeid. Ofte står jobben i fare når man mottar et førerkortbeslag.

Korona-viruset: Hvilke rettigheter har du?

Får du lønn dersom du blir smittet og må settes i hjemmekarantene? Og har arbeidsgiver rett til å permittere deg på grunn av frykt for smittefare?

Spørsmål og svar om sykefravær

Advokatene i YTF har laget en oversikt over de mest vanlige spørsmålene om sykdom. Her får du svar på alt fra egenmelding til oppsigelse grunnet sykdom.