- Bør prioriteres i vaksinekøen

Yrkestrafikkforbundet har sammen med flere andre organisasjoner bedt om at alle ansatte om bord på norske kollektivmidler prioriteres når vaksineringen mot Covid-19 starter.
query_builder PUBLISERT: December 8th, 2020

Yrkestrafikkforbundet, Kollektivtrafikkforeningen, NHO Sjøfart, NHO Transport, Spekter, Fellesforbundet, Fagforbundet og Norsk Jernbaneforbund har sendt henvendelsen til Folkehelseinstituttet (FHI).

Kollektivtrafikken er ansett som en samfunnskritisk funksjon, som har vært pålagt av myndighetene å opprettholde ordinært rutetilbud gjennom Covid-19-pandemien for å sikre at annet samfunnskritisk personell kommer frem og tilbake til jobb på en smitteforsvarlig måte.

info Visste du at...

...YTF jobber aktivt for å bedre sikkerheten for bussjåførene, og har opprettet en egen sikkerhetsgruppe med tillitsvalgte i YTF?

Her kan du lese om en av dem

I brevet ber organisasjonene om at ansatte om bord på kollektivmidlene raskt kan bli vaksinert og dermed bli blant prioriterte grupper. Generalsekretær i Yrkestrafikkforbundet Trond Jensrud mener det er gode argumenter for denne prioriteringen.

- Vi har poengtert at om en kollektivansatt blir smittet, må alle kollegaer på samme stasjoneringssted eller depot i karantene. På denne måten kan hele kollektivtrafikken bli lammet i et større område av en by eller et distrikt, uttaler Jensrud.

Ansatte om bord på kollektivmidlene er hyppig i kontakt med fremmede passasjerer og kan dermed raskt smitte andre eller selv bli smittet.

- Dette gjelder selv om man prøver å holde nødvendig avstand ved å skjerme ansatte, bruker munnbind og desinfiserer på hyppig basis. Det er også en forholdsvis høy alder blant kollektivansatte, noe som tilsier at relativt mange tilhører risikogrupper, avslutter Jensrud.

Her kan du lese notatet som er oversendt FHI