Lagerarbeiderne hos Brødrene Dahl har all grunn til å feire, her fra sommerens YTF-grillings på Langhus.

Lagerarbeiderne hos Brødrene Dahl har all grunn til å feire, her fra sommerens YTF-grillings på Langhus.

En gledens dag!

21. august fikk YTF på plass grossistoverenskomsten med Virke for lagerarbeiderne hos Brødrene Dahl på Langhus – kanskje det viktigste resultatet for de YTF-organiserte terminalarbeiderne noensinne!
query_builder PUBLISERT: October 21st, 2019
edit FORFATTER: Arne Danielsen

Tekst og foto: Arne Danielsen/Yrkestrafikk

Vi møter to smørblide YTFere utenfor Brødrene Dahls hovedkontor på Brynseng i Oslo onsdag 21. august, der de akkurat har undertegnet protokollen som sikrer grossistoverenskomsten for de ansatte på sentrallageret til Brødrene Dahl på Langhus.

Avdelingsleder Kristian Olsen Lid fra avdeling 670 Brødrene Dahl og YTFs forhandlingssjef og advokat Linda Jæger melder om god stemning på møtet.

- Det er imponerende at vi har økt fra 85 medlemmer til mer enn 130 underveis i den to år lange striden vi har stått i. Vi har tålmodige medlemmer, understreker Kristian Olsen Lid.

- All honnør til de tillitsvalgt som har holdt dem samlet. Takk til alle som har jobbet med saken og stått på for medlemmene hos Brødrene Dahl, supplerer Linda Jæger.

NAV ba ufør sjåfør ta lagerjobb

Da sjåføren ble utsatt for en ulykke på jobb fikk han store smerter i nakke, skulder og rygg og ble ufør. NAV ga avslag på søknad om arbeidsavklaringspenger og mente at han heller kunne søke jobb på lager eller i butikk.

Effektive lagerarbeidere
Konsernet Brødrene Dahl har om lag 1.500 medarbeidere på rundt 80 steder i Norge og en omsetning på omlag 8 milliarder kroner. Selskapet er en del av det franske industrikonsernet Saint-Gobain.

I arbeidet med å få større vareutvalg, kortere distribusjonstid og lavere kostnader, har Brødrene Dahl rendyrket et logistikksystem der et stort og effektivt sentrallager med en mannskapsstyrke på mer enn 200 ansatte på Langhus som jobber døgnet rundt med å ta imot vareleveranser, lagre, plukke og distribuere ferdigplukkede varer videre ut til servicesentre og direkte til kunder over hele landet.

info Visste du at...

...YTF har tariffavtaler innen de fleste bransjer i transportsektoren?

Finn din tariffavtale her eller meld deg inn i dag

Linda Jæger og Kristian Olsen Lid fra YTF har akkurat undertegnet avtalen om grossistovernskomsten hos Brødrene Dahl.

Ingen enkel sak
For to år siden var lagerarbeiderne lei av å lese om «lønnsfest» etter tariffoppgjørene. «Festen» omfattet nemlig kun den såkalte grossistoverenskomsten, som ikke omfattet lageret. Siden andre i bedriften arbeidet i butikk, var de lageransatte organisert i Handel og Kontor, som ikke klarte å få medlemmene over på den den gang langt bedre tariffen. Dermed startet en folkevandring over til YTF.

YTF visste at det ikke var noen enkel sak å få sine nye medlemmer over på grossistoverenskomsten, og var nøye med ikke å love noe til sine nye medlemmer. Kravet ble reist av hovedorganisasjonen YS, men ble avvist av arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Derfor ble saken brakt inn for den faste tvistenemnden, som består av en representant for hver av organisasjonene og en uavhengig. Nemnden viste tommelen ned for kravet til YTF/YS.

YTF og YS mente imidlertid at tvistenemnda hadde gått utenom sitt kompetanseområde regulert i Hovedavtalen, og gikk til Arbeidsretten med krav om at nemndas avgjørelse skulle kjennes ugyldig. I så fall ville det bli satt en ny nemnd og saken ville startet på nytt.

Overraskende budskap
Men på sensommeren kom et overraskende, men desto gledeligere budskap. Etter at Virke hadde mottatt stevningen, signaliserte de at de ville la lagerarbeiderne hos Brødrene Dahl gå over på grossistoverenskomsten.

- Jeg er veldig glad for at vi vant fram og at Virke kom oss i møte sånn at terminalarbeiderne hos Brødrene Dahl får nyte godt av grossistoverenskomsten. Det har vært en lang kamp, der både medlemmene og de tillitsvalgte har vært enestående, selv om det har vært krevende å stå uten tariffavtale i mer enn to år, oppsummerer YTFs forhandlingssjef, advokat Linda Jæger.

Yrkestrafikk gratulerer!