Forbrødring på Hamburg havn

Mandag morgen kom YTF-lastebilen til den imponerende havna i Hamburg, Europas tredje største. Her ble vi møtt av representanter for ver.di, Tysklands største fagforbund med godt over to millioner medlemmer.
query_builder PUBLISERT: March 26th, 2019
edit FORFATTER: Arne Danielsen

Tekst: Arne Danielsen, Foto: Per Christian Lind

Fra venstre: ITF-inspektør Karin Friedrich, Leder av YTF logistikk Jan Arne Laberget, Bartosz Tuszynski fra ver.di og forbundsleder i YTF Jim Klungnes. Foto: Per Christian Lind

ver.di ble til i 2001 som følge av at fem forbund slo seg sammen, blant annet det som organiserte ansatte innen transportbransjen.

ver.di organiserer også de mer enn åtte tusen havnearbeidere i Hamburg, og mer enn ni av ti er her organisert. Når skip ankommer, får de besøk av inspektører fra ITF, som sørger for at lønn og arbeidsforhold er i overensstemmelse med avtaleverket. Hvis ikke blir rett og slett ikke skipet losset.

Også en delegasjon fra det litauiske yrkestrafikkforbundet LVPS møtte ver.di og YTF denne morgenen. Litauerne fortalte om utfordringer som vi kunne kjenne igjen, om lav organiseringsbevissthet og om lastebilsjåfører fra Russland og Ukraina som kjørte i Litauen med dårligere arbeidsbetingelser enn de lokale. Vi var alle skjønt enige om at et slikt race mot bunnen må stanses.

Våre verter fra Hamburg inviterte både litauere og oss nordmenn på frokost og omvisning i den flotte og fargerike sjømannsklubben Duckdalben, benevnt som verdens beste i sitt slag. Stedet blir besøkt av flere titusener av sjøfolk fra alle verdenshjørner, og kunne by på både mat og drikke, gratis telefon hjem og et kapell som tilfredsstilte alle religioner.

Siden gikk ferden rundt til ulike utsiktspunkter i havneområdet. Møtet mellom ver.di, LVPS og YTF er en del av den europeiske transportarbeiderføderasjonen ETFs aksjonsuke som munner ut i en stor demonstrasjon i Brüssel onsdag 27. I en verden der transportbransjen blir mer og mer internasjonal, er det avgjørende at fagbevegelsen også finner sammen over landegrensene.

Medlemskap Medlemsavgift/kontingent