Halvor Kværn og Ørjan Skagen fra YTF med daglig leder i Kynningsrud Nordic Crane

Halvor Kværn og Ørjan Skagen fra YTF med daglig leder i Kynningsrud Nordic Crane

Gjennomslag for lokal forhandlingsrett!

Tirsdag forhandlet YTF Kranoverenskomsten. Og i åttetiden på kvelden kunne forhandlingsutvalget smile bredt. De hadde fått gjennomslag for hovedkravet: lokal forhandlingsrett.
query_builder PUBLISERT: September 26th, 2020

I 2018 ble det et dårlig oppgjør for kranførerne. Etter det magre sentrale tillegget, gikk andre tillitsvalgte ut i lokale forhandlinger. Denne rettigheten hadde ikke kranførerne. Resultatet ble reallønnsnedgang.

Dette var bakgrunnen for at YTF stilte krav om lokal forhandlingsrett ved årets tariffoppgjør.

  • Krav om lokal forhandlingsrett var ambisiøst. I 2016 måtte ansatte i hotell- og restaurant streike i fire uker før arbeidsgiverne gav dem denne rettigheten. Vi er derfor svært fornøyd med at arbeidsgiverne godtok kravet før vi fant frem de gule streikevestene, forteller Marius Træland, en sliten men fornøyd forhandlingsleder.

  • På denne måten vil vi unngå en situasjon som i 2018. Nå vil også medlemmer på kranoverenskomsten nyte godt av lokale forhandlinger.

Økonomi

Forhandlingene resulterte i et sentralt tillegg på kroner 1,20 per time. Over dobbelt så høyt som resultatet i det såkalte «frontfaget».

Med 1 kroner og 20 øre i sentralt tillegg, og krav om lokale forhandlinger senere i år, ligger det an til et godt økonomisk oppgjør i år.

  • Oppgjøret i 2018 var dårlig. Vi forventer at dette rettes opp i årets forhandlinger. Med dette resultatet er vi på god vei til å tette etterslepet på avtalen.

Matpenger ved overtid

Flere kranførere har lange dager på jobb. Matpenger ved overtid var derfor et viktig krav for denne gruppen. Og økning av matpengesatsen til 170 kroner smaker nok godt for mange sultne kranførere.

Særavtale om kveldsarbeid

Også regler for kveldsarbeid var viktig for de ansatte som har lange dager på jobb. Det ble enighet om at partene her skal sette opp en særavtale som sikrer dem som jobber lenge.

  • Her er vi i det store enig med arbeidsgiver. Så her er vi sikker på at vi vil finne en god lokal løsning, smiler Ørjan Skagen, tillitsvalgt i Kynningsrud, og medlem av forhandlingsutvalget

Lokal særavtale om overtidsgodtgjørelse for tillitsvalgtsarbeid

Det er mange tillitsvalgte som gjør en svært viktig jobb for forbundet. Derfor ønsket YTF å sikre dem en ekstra karamell i årets oppgjør. Også her var partene enige om å lage en lokal særavtale som sikrer tillitsvalgte en kompensasjon for den viktige jobben de gjør.

Annet

Som dere skjønner er listen av gjennomslag lang. For at artikkelen ikke skal bli for lang nøyer vi oss kun med å remse opp deler av de øvrige gjennomslagene i forhandlingene:

  • Regler om forskuttering av sykepenger

  • Enighet om å arbeide aktivt og målrettet for likestilling

  • Bestemmelse om bærekraft og miljø

Lokale drøftelser om etterutdanning