photo_camera FOTO: YTFeren Maciej Grzegorek vant persontransportklassen foran Sondre Høgmo Kittelstad og John Morgen Bjøntegård.

Maciej ble Norgesmester

Bussjåfør og YTF-medlem Maciej Grzegorek ble Norgesmester i persontransport etter overbevisende presisjonskjøring under Yrkes-NM på Hellerudsletta i slutten av oktober.


query_builder Publisert: 11 Desember, 2018
edit Forfatter: Tormund Hansen Skinnarmo

Tekst og foto: Arne Danielsen

Et lodd som hang i en snor ned fra midten av støtfangeren i fronten på bussen skulle manøvreres mot en blink på bakken.

Yrkestrafikk var ringside under presisjonskjøringen med buss onsdag 24. oktober. Tre krevende øvelser med en ordinær solobuss sto på programmet. Først skulle et lodd som hang i en snor ned fra midten av støtfangeren i fronten manøvreres mot en blink lagt ut på bakken. Deretter skulle bussen stoppe to meter til side for et gjerde som markerte en sykkel.

Til slutt kom det aller vanskeligste; bussen skulle rygge inn på et parkeringsfelt slik at venstre par bakhjul havnet inni et lite rektangel tegnet opp på asfalten. Det var særlig i denne øvelsen at Maciej Grzegorek briljerte. Sensorene kunne fortelle at Maciej var den eneste bussføreren som klarte denne oppgaven. Blant sjåførene i klassen for godstransport var det også kun én deltaker som traff perfekt.

Den vanskeligste testen. Sensoren sjekker nøye at Maciej har truffet perfekt med bakhjulene innen det oppmerkede feltet.

Unge lærlinger
NM i Yrkessjåførfaget startet i 1999 og arrangeres annethvert år. I år var det tredje gang mesterskapet ble avholdt sammen med Wordskills Norway. Konkurransene ble gjennomført på den nasjonale utdanningsmessa på Hellerudsletta som ble besøkt av titusener ungdom over flere dager i slutten av oktober.

Hensikten med Yrkes-NM er ikke minst å stimulere til økt rekruttering, og deltakerne må være under 25 år og ha vært lærling inneværende år. I år deltok 18 lærlinger fra hele landet i de to klassene persontransport og godstransport, der de skal beherske både trafikksikkerhet, optimal bruk av kjøretøyet og HMS.

YTFeren Maciej Grzegorek er opprinnelig fra Gdansk i Polen og kjører buss for Tide Buss i Hordaland. Han vant persontransportklassen foran Sondre Høgmo Kittelstad fra Setedal bilruter og John Morgen Bjøntegård fra Nettbuss Østfold. Godstransportklassen ble vunnet av Phillip Hanberg Nørgaard fra Kent Maskin i Vestfold.

Realistisk simulator
Yrkestransportfaget var godt synlig på den svært godt besøkte utdanningsmessa på Hellerudsletta. Tiendeklassinger kunne blant annet trygt få prøve seg som lastebilsjåfører i Norges eneste mobile og svært realistiske lastebilsimulator.

Opplæringsgeneral Rune Apneseth fra Førde demonstrerte simulatoren som kan konfigureres både til buss, vogntog og lastebil av diverse vektklasser kjørt under alle mulige vær- og føreforhold. Simulatoren består av et førerhus omgitt av dataskjermer, alt plassert inne i en semihenger. Her finnes også et panel der instruktørene kan overvåke «sjåførens» bevegelser. I tillegg hadde hengeren rikelig plass for tilleggsundervisning.

Her skulle bussen stoppe to meter til side for et gjerde som markerte en sykkel.

Fag i medvind
På messa ble det underskrevet en lærlingegaranti, der Akershus fylkeskommune nå garanterer lærlingplass innen flere fag, deriblant yrkestransportfaget. Garantien gjelder elever som har gjennomført skolegangen på VG2 på et definert nivå og i tillegg har tatt de nødvendige førerkortene. Yrkestrafikk har tidligere skrevet om en liknende garanti som er innført i Oslo.

I følge SOTIN, som er et nettverk av opplæringskontorer, lærebedrifter og andre organisasjoner innen transport og logistikkfag, har søkningen til læreplass innen yrkessjåførfaget hatt en økning på imponerende 35 prosent fra 2015 til 2018.