Martin er lastebilsjåfør hos Bring Linehaul som har tariffavtale, som gjør at han får bedre rettigheter på jobb.

Martin er lastebilsjåfør hos Bring Linehaul som har tariffavtale, som gjør at han får bedre rettigheter på jobb.

– Med tariffavtale har jeg fått bedre rettigheter

Martin Eng Jensen jobber som lastebilsjåfør for Bring Linehaul. I juli blir han pappa for første gang. Med tariffavtale på arbeidsplassen kan han være trygg på at han får oppleve de viktigste milepælene.
query_builder PUBLISERT: June 19th, 2017

Bilentusiasten fra Rygge har kjørt for Bring i litt over ett år. Hjemme har han samboer og barn på vei.

– Vi får en jente og hun skal hete Evelina etter bestemoren til kjæresten min, forteller Martin. Han og de andre fagorganiserte kollegaene har en tariffavtale på arbeidsplassen som gir mange viktige fordeler.

Blant annet:

  • Fem ferieuker i stedet for fire

  • 12 prosent feriepenger

  • Permisjon med lønn for lege-, tannlege- og sykehusbesøk både for arbeidstaker og barn

  • Permisjon med lønn for første barnehage- og skoledag

  • Betalt etterutdanning med mulighet for å ta fagbrev som sjåfør og støtte til bøker.

– Det er gull verdt. Det er en trygghet å vite at man kan være der når det trengs, uten at det går utover lønna. Når man skal etablere seg med familie, hus og bil, er det ekstra viktig. Alt koster penger, og mister man en dagslønn har det mye å si, forklarer han.

Viktig samfunnsrolle
På radioen er det Morgenklubben med Loven & Co som gjelder dersom det er dagvakt, Iron Maiden og Voldbeat på kvelden. 23-åringen er stolt av jobben sin.

– Lastebilsjåfører er med på å få ting til å gå rundt. Hadde ikke jeg stått opp tidlig og kjørt ut varer mandag morgen, så hadde for eksempel ikke kafeen på Manglerudsenteret hatt noe å selge til kundene sine.

– Det føles bra å vite at jeg gjør en viktig jobb, sier Eng Jensen.

YTF arbeider for dine rettigheter

Tariffavtaler er en fagforenings viktigste verktøy for å skape gode og seriøse arbeidsforhold i en bedrift. Der står det svart på hvitt hva de fagorganiserte er enig med bedriften om.

Avtalen regulerer bestemmelser som ansettelser, arbeidstid, overtid, lønn, ferie utdanning og etterutdanning.

Minst 50 prosent av de ansatte i en bedrift må være fagorganiserte for å kunne forhandle frem en tariffavtale med arbeidsgiver.

Førerkortbeslag – hva gjør du?

Førerkortbeslag er inngripende fordi YTFs medlemmer vanligvis er helt avhengige av førerkort for å kunne utføre sitt arbeid. Ofte står jobben i fare når man mottar et førerkortbeslag.

Korona-viruset: Hvilke rettigheter har du?

Får du lønn dersom du blir smittet og må settes i hjemmekarantene? Og har arbeidsgiver rett til å permittere deg på grunn av frykt for smittefare?

Spørsmål og svar om sykefravær

Advokatene i YTF har laget en oversikt over de mest vanlige spørsmålene om sykdom. Her får du svar på alt fra egenmelding til oppsigelse grunnet sykdom.

6 mnd førerkortbeslag for dekselvipping

Politiet hadde observasjonspost i terrenget ved veien og observerte at YTF-medlemmet holdt en mobiltelefon i høyre hånd og trykket på denne med tommelen. Politiet viste til at bruk av mobiltelefon under kjøring er forbudt og inndro førerkortet. Påtalemyndigheten begjærte førerkortbeslag i seks måneder.

Brukte «feil» slepetau - mistet to førerkort

Politiet stoppet på dagtid to YTF-medlemmer som tauet en personbil med en utrykningsbil de hadde fått låne av arbeidsgiver.