– Nå må vi få fortgang i utredningen

Fredag behandlet Stortinget forslaget fra SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet om at Statens vegvesen skal få myndighet til å kontrollere lønns- og arbeidsvilkår. Forslaget var basert på YTFs høringsinnspill tidligere i år. Selv om forslaget ikke fikk flertall så kan saken bli løst.
query_builder PUBLISERT: December 15th, 2017

– Det er tydelig at vi har satt saken på agendaen og at det er en bevissthet og kunnskap om denne problemstillingen i mye større grad enn tidligere. Nå som opposisjonens forslag om å få fortgang i prosessen ikke fikk flertall må vi jobbe for å fremskynde utredningen som er varslet av departementet. Den har vi ventet lenge på, nå må vi snart få handling, uttaler forbundsleder i YTF Jim Klungnes.

Forslaget som ble innstilt av et flertall i arbeids- og sosialkomitéen lød slik:

«Stortinget ber regjeringen gi fullmakt til at Statens vegvesen og Arbeidstilsynet sammen eller hver for seg ved kontroll på veien kan kreve dokumentasjon fra lastebil- og bussjåfører som viser at deres arbeidsavtale er i tråd med allmenngjorte lønns- og arbeidsvilkår.»

Forbundsleder i YTF Jim Klungnes

Responsen fra medlemmer, tillitsvalgte, media, folkevalgte og andre grupper har vært enorm i denne saken. Langt over 10.000 har klikket seg inn på Yrkestrafikkforbundets artikkel om saken, og henvendelsene har vært mange.

– Dette viser viktigheten av en økt kontroll av bransjen. Vi har ønsket at saken skulle bli vedtatt i dag, men har hele tiden visst at det var vanskelig å få flertall. En så viktig sak for våre medlemmer skal vi selvfølgelig jobbe videre med, avslutter Klungnes.

– Etter mitt skjønn burde man lytte til resultatene i undersøkelsene

Olav Moe (KrF) oppfordrer stortingsgruppa til å støtte forslaget om å la Statens Vegvesen kontrollere lønns- og arbeidsforhold.

Kristelig Folkeparti kan stoppe uverdige forhold fredag!

Yrkestrafikkforbundet spilte under høring inn forslag til arbeids- og velferdskomitéen om at Statens Vegvesen i sitt arbeid ute på veien må få fullmakt til å kreve dokumentasjon om lønnsvilkår. Fredag 8. desember resulterte dette i et flertallsforslag fra komitéen. Men under Stortingsbehandlingen fredag 15. desember mangler vi nå Krfs stemmer for å få gjennomslag.

Spørsmål og svar om sykefravær

Advokatene i YTF har laget en oversikt over de mest vanlige spørsmålene om sykdom. Her får du svar på alt fra egenmelding til oppsigelse grunnet sykdom.

Korona-viruset: Hvilke rettigheter har du?

Får du lønn dersom du blir smittet og må settes i hjemmekarantene? Og har arbeidsgiver rett til å permittere deg på grunn av frykt for smittefare?

Førerkortbeslag – hva gjør du?

Førerkortbeslag er inngripende fordi YTFs medlemmer vanligvis er helt avhengige av førerkort for å kunne utføre sitt arbeid. Ofte står jobben i fare når man mottar et førerkortbeslag.