Tre rykter om Yrkestrafikkforbundet

Yrkestrafikkforbundet har den siste tiden fått stadige henvendelser fra medlemmer og tillitsvalgte som opplever at spesielt tre rykter er i omløp for tiden. Generalsekretær i Yrkestrafikkforbundet kvitterer ut påstandene.
query_builder PUBLISERT: October 29th, 2020

Som det største forbundet innen bussbransjen må Yrkestrafikkforbundet tåle både granskende blikk og kritikk. Men de siste ukene har YTF opplevd unormalt mange tilbakemeldinger fra medlemmer som opplever spredning av feilinformasjon, spesielt innen bussbransjen. Vi har bedt generalsekretær i Yrkestrafikkforbundet svare på påstandene.

Rykte nummer 1: Yrkestrafikkforbundet har ikke råd til å streike.

Generalsekretær i Yrkestrafikkforbundet Trond Jensrud viser til at forbundets økonomiske situasjon er åpen tilgjengelig informasjon: https://www.proff.no/selskap/yrkestrafikkforbundet/oslo/arbeidstakerorganisasjoner/IG2D8UQ10LV/

- Det er selvsagt bare tull. Yrkestrafikkforbundet har en solid økonomi sammenliknet med antallet yrkesaktive medlemmer.  Størsteparten av våre eiendeler er plassert i lett omsettelige fond og rentepapirer. Å ha muskler til å streike er essensen av det vi driver med. God økonomisk styring gjør også at vi har mulighet til å oppta lån dersom en massiv storstreik skulle vare i mange måneder. Våre medlemmer kan føle seg trygge på at forhandlingsdelegasjonene tar beslutninger med bakgrunn i hva som gir våre medlemmer best mulig uttelling, ikke frykt for konflikt. Jeg kan for øvrig fortelle at hele busstreiken kostet omtrent det vi satte av til streikefondet de to siste årene. Så vi er klare igjen til ny streik i 2022 hvis det blir nødvendig.

Rykte nummer 2: Yrkestrafikkforbundet støtter Høyres (eller FrPs) valgkamp.

Generalsekretær i Yrkestrafikkforbundet Trond Jensrud.

Jensrud viser til at også oversikt over hvilke organisasjoner og bedrifter som gir partistøtte er åpen tilgjengelig informasjon: https://www.partifinansiering.no/

- Yrkestrafikkforbundet er partipolitisk uavhengig. Det betyr at vi ikke gir pengestøtte eller annen støtte til noen politiske partier. Det gjør det lettere å jobbe opp mot alle partier for å få gjennomslag i saker som medlemmene er opptatt av. Som tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet har medlemmene min personlige garanti for at vi ikke støtter Høyres valgkamp, og vi gir ikke pengestøtte til noen andre partier heller, smiler Jensrud.

Rykte nummer 3: Yrkestrafikkforbundet registrerer blanke stemmer og/eller ikke avgitte stemmer som JA-stemmer i uravstemninger.

- Nei, et medlem må aktivt stemme JA for at stemmen registreres som JA i uravstemningen. Det er også viktig å huske at hos oss har alle stemmer blitt registrert elektronisk. På denne måten er det heller ingen som vet hva det enkelte medlem har stemt og ingen fare for at stemmesedler blir manipulert eller borte i posten. Yrkestrafikkforbundet er en medlemsstyrt demokratisk organisasjon og ville selvsagt aldri jukset i et valg. Vi bruker et firma som heter Compendia som leverandør av avstemningstjenesten. Det er de som sender ut eposter og SMSer for oss, og som summerer opp resultatene. Vi har ikke mulighet til å overføre blanke eller ikke avgitte stemmer til hverken JA eller NEI i de elektronisk oppsummerte resultatene.