YS krever økt kjøpekraft og bedre pensjon

– Vi krever økt kjøpekraft for alle våre medlemmer, samt forbedringer i AFP-ordningen, sier Vegard Einan, leder i YS Privat. I dag startet forhandlingene mellom YS og Virke i årets hovedoppgjør.
query_builder PUBLISERT: April 20th, 2018

Det økonomiske kravet fra YS er i tråd med resultatet fra frontfaget, som ga en lønnsramme på 2,8 prosent.

– Norsk økonomi går bedre, og våre medlemmer skal ha sin rettmessige andel av veksten, sier Einan.

Meklingsløsningen mellom YS og NHO om framtidig AFP (Avtalefestet Pensjon) legges til grunn hvordan AFP skal reguleres i Virke sine tariffavtaler. De endringene som fremkommer i meklingsprotokollen mellom YS og NHO om AFP-ordning skal også avtales mellom YS og Virke. Det innebærer blant annet at:

  • Ansatte skal ikke risikere å tape avtalefestet pensjon hvis arbeidsgiver går konkurs, eller en mister jobben på grunn av nedbemanning rett før en fyller 62 år.

  • Grensen for når en kan miste retten til AFP må endres fra 26 til 104 uker. Dette gjelder bestemmelsen om hvor lenge en kan ha vært syk eller mottatt uføretrygd i kvalifiseringsperioden til AFP.

– Videre mener vi Sluttvederlagsordningen bør avvikles og at midlene brukes til å etablere et slitertillegg. Slitertillegget er ment som en ekstra ytelse til AFP-pensjonen for de som må gå ut av arbeidslivet mellom 62 og 64 år, opplyser Einan.

Forhandlingene med Virke omfatter medlemmer av YS-forbundene YTF, Delta, Finansforbundet, Negotia og Parat. Typiske bransjer som omfattes er byggevare, reisebyrå, apotek, kunnskap, teknologi, inkasso, service, helse, omsorg, utdanning og kultur.

Spørsmål og svar om sykefravær

Advokatene i YTF har laget en oversikt over de mest vanlige spørsmålene om sykdom. Her får du svar på alt fra egenmelding til oppsigelse grunnet sykdom.

Korona-viruset: Hvilke rettigheter har du?

Får du lønn dersom du blir smittet og må settes i hjemmekarantene? Og har arbeidsgiver rett til å permittere deg på grunn av frykt for smittefare?

Frikjent etter påkjørsel av fotgjenger

Politiet mente bussjåføren hadde opptrådt uaktsomt da en fotgjenger som gikk på rødt lys i Nylandsveien ble påkjørt. Retten var uenig og frikjente vedkommende.

Førerkortbeslag – hva gjør du?

Førerkortbeslag er inngripende fordi YTFs medlemmer vanligvis er helt avhengige av førerkort for å kunne utføre sitt arbeid. Ofte står jobben i fare når man mottar et førerkortbeslag.