YTF-lastebilen i Danmark

Via Stena Line til Fredrikshavn, ankom YTF traileren lørdag formiddag Jylland og Herning. Ut av førerhuset hoppet lederen for YTF Logistikk Jan Arne Laberget og forbundsleder Jim Klungnes for å møte kollegene i Danmarks sterkeste fagforening 3F, som var solid representert med egen stand på Skandinavias største transportmesse «Transport 2019».


query_builder Publisert: 24 Mars, 2019
edit Forfatter: Arne Danielsen

Tekst: Arne Danielsen, Foto: Per Christian Lind

Foto: Per Christian Lind

Danskene ønsket YTFerne varmt velkommen. Her var Jan Villadsen, som er formann i det nordiske transportarbeiderforbundet NTF, medlem av ledelsen i verdens transportarbeiderforbund ITF og deres europeiske kontor ETF. Flemming Overgaard, som er nestformann i landeveisseksjonen både i ITF og ETF, viste oss rundt og fortalte om 3Fs arbeid for rekruttering til bransjen, et tema vi kommer sterkt tilbake til.

Foto: Per Christian Lind

Fagbladet 3F har jobbet mye med å belyse sosial dumping blant utenlandske sjåfører i Danmark, blant annet med denne minidokumentaren om filippinske og srilankiske sjåfører (bør sees!):

Jan Arne Laberget fikk møtt sin danske likemann, Erik «Emil» Hansen, som leder Godschaufførernes Landsklub. «Emil» ble på messa like godt kåret til Årets sjåfør, en ny pris i Herning innstiftet av 3F. De danske fagforeningsaktivistene satte stor pris på den svært godt synlige lastebilen med YTF-logo og slagordene «Fair Transport» og «Respect drivers».

Foto: Per Christian Lind

Dermed var nok en etappe gjennomført på veien til Brüssel. Bakgrunnen for turen er ETFs aksjonsuke for rettferdig transport, der fagorganiserte sjåfører fra hele Europa deltar, og som vil munne ut i en gigantisk demonstrasjon i den belgiske hovedstaden onsdag 27. mars der YTF-lastebilen vil utgjøre et mektig element. (artikkelen fortsetter under bildene)

F.V.: Erik «Emil» Hansen, Jim Klungnes, Jan Arne Laberget, Jan Villadsen, Flemming Overgaard og Arne Danielsen. Foto: Per Christian Lind

Foto: Per Christian Lind

- Det er fint å være i Danmark og vite at vi kan arbeide sammen over grensene. Det er ETF som er den virkelige europeiske unionen i alle betydninger av ordet. Union som fagforening, men i tillegg som enhver gruppe av mennesker som står sammen. Og i ETF står vi sammen for skikkelige lønninger og arbeidsforhold for sjåfører, poengterer YTF-leder Jim Klungnes.

Heng med!