Samordnet oppgjør

Det er nå klart at årets lønnsoppgjør blir et samordnet oppgjør med forbundsvise tilpasninger. Det blir utarbeidet felles krav for hele YS. Det betyr at hele YS står samlet om kravene, forhandler samlet og streiker samlet. Forhandlingene ledes av YS sentralt.
query_builder PUBLISERT: February 28th, 2018
Forhandlingssjef Linda Jæger. Foto: YTF.

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) er hovedorganisasjonen som Yrkestrafikkforbundet og 14 andre forbund er en del av.

Under det samordnede oppgjøret blir det satt av tid til forhandlinger om tilpasninger på de enkelte overenskomstene. Det betyr at det blir satt av en pott som YTF forhandler med motparten på overenskomsten om fordelingen av. På denne delen av forhandlingene blir det ikke streikerett.

– Samordnet oppgjør har vi når vi skal forhandle om spørsmål som er viktige for alle arbeidstakerne i YS. I år er det de store spørsmålene som AFP og pensjon som blir sentrale i oppgjøret, i tillegg til å sikre lønnsvekst, sier forhandlingssjef Linda Jæger.

– Dette er spørsmål av stor betydning for våre medlemmer. AFP er en viktig rettighet som for den enkelte kan ha en verdi på opptil kr 1 000 000 kroner. For alle våre medlemmer vil det være av stor betydning om vi f.eks. sikrer rett til pensjonsopptjening fra første krone, i stedet for fra 1 G som i dag. Det som er helt klart, er at det blir et spennende og tøft oppgjør som vi går i møte, avslutter Jæger.

Forhandlingene i NHO starter med kravoverlevering 12. mars og skal være sluttført ved midnatt 22. mars. Ved et eventuelt brudd, blir det mekling over påske.  I Virke og Spekter starter forhandlingene i april når NHO-oppgjøret er sluttført.

– Med tariffavtale har jeg fått bedre rettigheter

Martin Eng Jensen jobber som lastebilsjåfør for Bring Linehaul. I juli blir han pappa for første gang. Med tariffavtale på arbeidsplassen kan han være trygg på at han får oppleve de viktigste milepælene.

Enighet om ny hovedavtale mellom YS og Virke

YS og Virke ble fredag 12. januar enige om ny hovedavtale for 2018-2021.

Førerkortbeslag – hva gjør du?

Førerkortbeslag er inngripende fordi YTFs medlemmer vanligvis er helt avhengige av førerkort for å kunne utføre sitt arbeid. Ofte står jobben i fare når man mottar et førerkortbeslag.

Spørsmål og svar om sykefravær

Advokatene i YTF har laget en oversikt over de mest vanlige spørsmålene om sykdom. Her får du svar på alt fra egenmelding til oppsigelse grunnet sykdom.

Korona-viruset: Hvilke rettigheter har du?

Får du lønn dersom du blir smittet og må settes i hjemmekarantene? Og har arbeidsgiver rett til å permittere deg på grunn av frykt for smittefare?